Råd och Vård för idrottsskador

Ring fysioterapeuterna på 020-44 11 11

Råd och Vård för idrottsskador är en kostnadsfri tjänst som ingår i idrottsförsäkringen för många av de idrottsförbund vi samarbetar med. Här kan du se vilka förbund det gäller.

Vi har utvecklat tjänsten för att hjälpa idrottare att hålla sig skadefria och få hjälp med vård när det behövs.

Ring till Råd och Vård för idrottsskador om du är idrottare, ledare eller förälder och prata med fysioterapeuter som är experter på idrottsskador:

  • Tipsar om skadeförebyggande övningar
  • Bedömer skadan och anmäler den till oss
  • Bokar besök hos specialister på idrottsskador

Information om coronaviruset – stanna hemma när du är sjuk, och i två dagar till!

  • För att minska risken för smitta tar vårdgivarna i Råd och Vård inte emot dig med förkylningssymtom förrän du varit symtomfri i två dagar. Vi har dessutom tillfälligt beslutat att inte boka in vårdbesök som kräver resor till eller från region Stockholm. Folksam följer kontinuerligt Folkhälsomyndighetens råd och uppdaterar därefter.

Råd och Vård för idrottsskador ingår i idrottsförsäkringen för många av de idrottsförbund vi samarbetar med. Vill du veta om tjänsten gäller för dig tittar du på ditt idrottsförbunds sida här på folksam.se.

När du ringer Råd och Vård på 020-44 11 11 får du prata med en legitimerad fysioterapeut som är specialist på idrottsskador.

Om fysioterapeuten bedömer att du behöver mer än rådgivning ingår upp till två besök hos fysioterapeut, ett besök hos läkare och en röntgen vid behov.

Det är fysioterapeuten på Råd och Vård för idrottsskador som bokar in ditt besök - alltid hos en vårdgivare som är expert på idrottsskador.

Om du har råkat ut för ett olycksfall hjälper fysioterapeuten dig att dokumentera och anmäla skadan direkt till oss. Har du frågor om försäkring eller ersättning ska du kontakta Folksam 0771-950 950.

Om du blir skadad

Med Råd och Vård för idrottsskador blir det enklare eftersom sjukgymnasten hjälper dig att dokumentera och anmäla skadan direkt till oss. Sjukgymnasten ger dig också tips om hur skadan ska behandlas.

Hjälp direkt

Blir du skadad kan du ringa Råd och Vård för idrottsskador på 020-44 11 11 och be sjukgymnasten att anmäla idrottsskadan till Folksam.

Skadeförebyggande råd

Råd och Vård för idrottsskador är också bra om du är osäker på en känning  eller vill veta hur man kan träna för att undvika framtida skador.

Sjukgymnasterna kan ge dig tips om:

  • Balans- och styrkeövningar som stärker utsatta muskler och leder
  • Uppvärmnings- och stretchövningar som minskar risken för idrottsskador
  • Hur du själv kan behandla en skada så att du snabbt kommer tillbaka igen

Som ledare finns det mycket att tänka på och det är inte alltid lätt att ha svar på alla frågor. Sjukgymnasterna på Råd och Vård för idrottsskador är ett bra stöd för dig som ledare och kan till exempel hjälpa dig med vägledning om en misstänkt idrottsskada. 

Genom Råd och Vård för idrottsskador kan ni också få bra tips om skadeförebyggande övningar om ni inte själva har hela kompetensen inom klubben. Tveka inte att kontakta Råd och Vård för idrottsskador på 020-44 11 11!

Exempel på vad du kan få hjälp med att utforma

  • Balans- och styrkeövningar som stärker utsatta muskler och leder
  • Uppvärmnings- och stretchövningar som minskar risken för idrottsskador
  • Information om hur man behandlar en skada så att man snabbt kommer tillbaka igen

Exempel på frågor du kan ställa

  • En i laget stukar foten ofta. Går det att göra något för att förhindra det?
  • Jag hör många prata om schlatter. Vad är det? Hur vanligt är det när man idrottar?
  • Jag ska åka på tävling med mitt lag i sommar – hur förbereder jag idrottarna för värme?
  • En av idrottarna växer så det knakar och har ont i hälarna när hon spelar – kan hon göra något åt det?
  • En spelare fick en lårkaka vid helgens match. Kan han träna trots det?

Projekt Knäkontroll

Varje år drabbas många unga tjejer av svåra knäskador som orsakar lidande och kostar stora belopp. Med ett enkelt träningsprogram så minskar risken för allvarliga skador väsentligt.

Träningsprogrammet knäkontroll

Förebyggande idrottsforskning

I fyra av fem populära lagidrotter dominerar knän bland de skador som leder till bestående besvär. Läs mer i vår studie baserad på en unik idrottsskadedatabas.

Idrotterna som är mest skadedrabbade